“De Berg roept”, Een expositie in de Gasometer, Oberhausen

Posted by Pieter on 20 januari 2019
Comments are off

“De Berg roept”

Een expositie in de Gasometer te Oberhausen (Duitsland)

Deze expositie duurt tot 27-10-2019 en is dagelijks te bezoeken.

 

Tijdens een bezoek aan Oberhausen ben ik zelf ook naar deze expositie geweest in de Gasometer. De toegang tot de expositie is slechts 10 euro en zeker de moeite waard. De informatie bij de foto’s is tweetalig, Duits en Engels. Tegen betaling van 3 euro is er een Nederlandstalige audiotour.

 

De Gasometer is een grote stalen silo van 117 meter waarbij verdeeld over 3 verdiepingen een expositie is ingericht. Twee etages zijn ingericht met groot formaat foto’s over de diverse facetten van het gebergte, zoals de bewoners, de flora en fauna en bijzondere (heilige) bergen.

 

 

Tenslotte hangt er een 3D-model van de Matterhorn op zijn kop in de bovenste ruimte. Hier worden doorlopend allerlei projecties op gedaan. Dit geeft een bijzonder effect, omdat je naar de top van de berg zit te kijken.

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder een korte impressie van de projectie die op het 3D-model getoond wordt. Ik heb dit filmpje gemaakt tijdens mijn bezoek.

 

 

Als laatste kan je met een lift naar het dak van de silo en dan heb je bij helder weer een mooi uitzicht over de hele omgeving. Mocht je hier tijdens de winter heen gaan dan is het wel belangrijk om je warm te kleden. Het is een stalen silo, die niet is voorzien van verwarming.  Met de auto ben je vanuit Utrecht in ongeveer 2 uur en niet al te ver hier vandaan is ook het “Landschaftspark Duisburg-Nord”.

 

 

 

 

De gashouder werd in de periode van 1927 tot 1929 gebouwd en is in 1988 uit gebruik genomen. Sinds 1993 is de voormalige gashouder een expositiecentrum. De gashouder is opgenomen in de Route der Industriekultur, die langs alle industriële bezienswaardigheden in het Ruhrgebied gaat.

Meer informatie over de expositie is ook te vinden op de site van de Gasometer: (https://www.gasometer.de/nl)

 

 

 

 

De getoonde foto’s zijn gemaakt met mijn iPhone.

 

 

Related Posts