Genesis, expositie van Sebastião Salgado in het Nederlands Fotomuseum met meer dan 200 foto’s.

Na London en Parijs brengt het Nederlands Fotomuseum de succesvolle tentoonstelling Genesis naar Nederland.
De tentoonstelling is van 15 juni tot en met 17 september 2017 te zien in het Nederlands Fotomuseum.

 

Genesis is de magnum opus van de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. Voor deze fotoserie maakte Salgado meer dan dertig reizen en bezocht meer dan veertig landen. Soms fotografeerde hij onder de erbarmelijke omstandigheden van kou of hitte en lang niet altijd zonder gevaar voor eigen leven. Het resultaat van acht jaar wordt samengebracht in een serie van meer dan 200 spectaculaire zwart-wit foto’s van wild, landschappen, zeegezichten en inheems volksbewustzijn op de dringende kwesties van milieu en klimaatverandering. IJsbergen en gletsjers, walvissen, pinguïns, zeeolifanten en albatrossen: Salgado neemt de bezoeker mee op een avontuurlijke reis naar verre bestemmingen als Antarctica, Patagonië, Chili en de Falklandeilanden. Met dit fotoproject van Bijbelse proporties toont Salgado zich een ware meester in de zwart-wit fotografie.

 

De expositie omvat meer dan 200 spectaculaire zwart-wit foto’s en voert de kijker langs de volgende geografische hoofdstukken: Planet South, Sanctuaries, Africa, Northern Spaces, Amazone en Pantanal.

 

Sebastião Salgado

Sebastião Salgado (Brazilië, 1944) bracht zijn jeugd door op een boerderij in Brazilië, waar zijn liefde en respect voor de natuur ontstond. Van jongs af aan was hij ook bijzonder geïntrigeerd door de grote invloed van de sociaal economische omstandigheden op het leven van de mens.

 

Salgado behaalt een Master in de Economie aan de Universiteit van São Paulo. Hij gaat als econoom aan het werk voor het Ministerie van Financiën in São Paulo, tot hij in 1969 met zijn echtgenote naar Parijs verhuist en er een doctoraat in de economie ontvangt. In 1971 trekken ze naar London waar Salgado voor de International Coffee Organization aan het werk gaat. Zijn carrière als econoom ruilt Salgado in 1973 in voor een bestaan als freelance fotograaf. Vanaf 1975 gaat hij in vaste loondienst voor Gamma Agency (tot 1979) en vervolgens voor Magnum. In 1994, het jaar waarin hij Magnum verlaat, richt Salgado zijn eigen persagentschap op: Amazonas Images.

 

Salgado is beroemd geworden met zijn meeslepende zwart-wit foto’s die hun kracht ontlenen aan klassieke composities uit de kunstgeschiedenis. Zijn even esthetische als schokkende beelden van krioelende mensenmassa’s in de Braziliaanse goudmijnen doen niet onder voor de krankzinnige wereld van Jeroen Bosch. Maar ook staat Salgado bekend als een gedreven fotograaf die grote maatschappelijke onderwerpen aankaart in prestigieuze projecten waar hij jarenlang aan werkt.

 

Nederlands fotomuseum:
Gebouw Las Palmas
Wilhelminakade 332,
3072 AR Rotterdam
tel: 010 203 04 05
info@nederlandsfotomuseum.nl

 

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 – 17:00 uur
Zaterdag en zondag: 11:00 – 17:00 uur

 

Toegangsprijzen:
Kind t/m 17 jaar (incl. leerlingen): gratis
18 t/m 25 jaar (incl. studenten) en CJP: € 6,00
Volwassene 26+: € 12,00

 

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *