Nederlands Kampioenschap Natuurfotografie 2017 in park “de Hoge Veluwe”

Posted by Pieter on 21 juni 2017
Comments are off

NK Natuurfotografie 2017

Na de succesvolle eerste editie van het Open Nederlands Kampioenschap Natuurfotografie vorig jaar in de Amsterdamse Waterleidingduinen is dit jaar het Nationaal Park De Hoge Veluwe het strijdtoneel voor deze unieke natuurfotowedstrijd.

 

Eerlijke wedstrijd

Het gelijke speelveld, waarbij de locatie, het tijdstip en de omstandigheden voor elke deelnemer gelijk zijn, zorgt voor een eerlijke vergelijking van de vaardigheden van de deelnemende fotografen. Dit geldt voornamelijk voor de professionals, aangezien die een strak afgebakende tijdsspanne en gebied hebben. De amateurs hebben een wat langere periode voor het maken van de foto’s, maar ook hier is het gebied afgebakend.

 

Twee categorieën

Het NK heeft twee verschillende categorieën:

– Amateurs
– Professionals

Professionals zijn fotografen met een KVK inschrijving of die zijn aangesloten bij een gespecialiseerde beeldbank voor natuurfotografie. Binnen elke categorie is er een Nederlands Kampioen, een runner-up en een derde plaats. Voor elke categorie is een uitgebreid reglement dat te downloaden is via de speciale website van het NK Natuurfotografie. Bekijk dit goed voordat je gaat deelnemen, er staan strenge eisen in het reglement.

Professionals hebben van 2 september 2017 om 14:00 tot 3 september 2017 12.00 uur om binnen een afgebakend gebied de foto’s te maken. De camera’s worden verzegeld en na afloop dienen de deelnemers hun foto’s in te leveren.
De amateurs krijgen in een periode van twaalf dagen, namelijk van 19 augustus 2017 tot en met 30 augustus 2017 de gelegenheid om in hetzelfde gebied de 4 foto’s te maken. Zij uploaden de foto’s op de website van het NK Natuurfotografie

 

Beschrijving van de te maken foto’s

Elke deelnemer dient vier foto’s in te leveren die als 1 serie beoordeeld zullen worden. Per categorie, zoals die hier onder beschreven is, dient 1 foto te worden ingeleverd.
– Eén landschapsfoto: een open of meer besloten landschap, groothoek of juist een kadering met tele, zolang de foto maar landschap uitstraalt.
– Eén macrofoto: een klein detail in het grote geheel. Let op: de foto hoeft niet met een macro-objectief gemaakt te zijn, zolang het maar gaat om detailniveau.
– Eén wildlife-foto: Een zoogdier, vogel, reptiel of amfibie, de keuze van het dier is aan de fotograaf, evenals de wijze van fotografie, zoals portret, dier in het landschap, specifiek gedrag, enzovoorts.
– Eén abstracte foto. Onder abstract verstaan we: nadruk op vorm of structuur. Het is aan de fotograaf om daar een vrij interpretatie aan te geven.

 

Jurering en prijzenpot

Een deskundige jury zal de foto’s beoordelen, op dit moment zijn de namen van de juryleden nog niet bekend gemaakt. Maar in de jury van 2016 zaten:

– Jan Vermeer, een bekende spreker op het gebied van natuurfotografie en hoofdredacteur van “Natuurfoto magazine” en organiseert hij fotoreizen.
– Aart Aarsbergen is historicus en hoofdredacteur van National Geographic Magazine, Traveler en Historia.
– Tres Melis is o.a. art-director van Roots en heeft onlangs ook het Vogelmagazine ontworpen. Hier komen haar passies bij elkaar namelijk natuur, fotografie en vormgeving.

 

Interview met Floris Slooff, winnaar bij de professionals in 2016

 

Floris Slooff vond het leuk om met “ruw” materiaal te werken. De foto’s moesten onbewerkt ingeleverd worden als JPG. Omdat er ook maar maximaal 300 foto’s gemaakt mogen worden ga je bewuster om met de mogelijkheden. Tevens wordt extra de nadruk gelegd op de technische vaardigheden en het inzicht van de fotograaf. Het slechts mogen gebruiken van 1 camera met maximaal 4 lenzen had tot gevolg dat je een goede planning moest maken in het gebruik van de lenzen volgens Floris. Tijdens de periode met hard licht moest je je concentreren op abstracte en macro foto’s en tijdens het zachte licht op het landschap en wildlife foto’s. Het scheelde dat ze 1 uur extra hadden na zonsondergang en voor zonsopkomst, want normaal mag je in Nederland dan niet in een natuurgebied aanwezig zijn.

 

Floris gaf aan dat het een mooie erkenning is van de je werk als je met de eerste prijs beloond wordt. Hij is ook zeker van plan zijn titel te verdedigen, maar misschien moet hij die nu wel afstaan aan zijn vrouw Corina, zij werd vorig jaar derde bij de professionals. Eigenlijk vindt hij het jammer dat er geen publicaties geweest zijn van de winnende foto’s. Dit terwijl een aantal jury leden connecties hadden met op de natuur georiënteerde magazines.

 

Floris en zijn vrouw Corina zijn actief op www.natureinstock.com en ze zijn ook samen de eigenaar van de website www.fotoexclusief.nl

 

De 4 hier getoonde foto’s zijn de winnende foto’s van Floris in 2016 en zijn eigendom van Floris

 

 

Bekendmaking van de uitslag 2017

De prijswinnaars worden op 3 september rond 16.00 uur tijdens de Veluwse Fotodag gehuldigd. Tijdens deze gratis dag, wel is een toegangskaart voor de Hoge Veluwe nodig, zijn er diverse betaalde lezingen en workshops. Hou hiervoor de website in de gaten, op dit moment is het volledige programma nog niet bekend. De winnaars mogen de titel Nederlands Kampioen Natuurfotografie dragen tot de eerstvolgende editie van het NK en ontvangen de wisseltrofee “de blauwe flits”. Naast de titel en de trofee zijn er prijzen die variëren in waarde tussen €1.000,- en €100,-.

 

Inschrijving

Lijkt het je leuk om mee te doen dan kun je jezelf vooraf inschrijven op de site. Aan deelname zijn kosten verbonden (€15 voor amateurs, €25 voor professionals) en het aantal deelnemers is gelimiteerd.

 

Related Posts