NASA bestelt 53 Nikon D5 fullframe camera’s voor gebruik in de ruimte

Posted by Pieter on 27 augustus 2017
Comments are off

NASA bestelt 53 Nikon D5 dslr camera’s

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een bestelling geplaatst voor 53 Nikon D5 camera’s.
Een deel van de dslr’s wordt naar het internationale ruimtestation ISS gevlogen en zal daar zowel binnen als buiten gebruikt worden, zoals voor het inspecteren van de zonnepanelen.

 

Het gaat om dezelfde camera’s die beschikbaar zijn voor consumenten. Er worden geen aanpassingen gedaan aan de camera’s die geleverd worden aan de NASA. Bij het gebruik tijdens ruimtewandelingen worden de camera’s wel in een beschermende behuizing geplaatst.

 

De camera’s die niet worden gebruikt in de ruimte zullen in de trainingsfaciliteiten van de NASA gebruikt worden om de astronauten voor te bereiden op het gebruik in de ruimte. De NASA gebruikt al lange tijd Nikon camera’s in de ruimte. Momenteel zijn er onder andere Nikon D4-dslr’s aanwezig in het internationale ruimtestation (ISS). Astronauten kunnen de camera’s gebruiken om foto’s of timelapses te maken van bijvoorbeeld het noorderlicht, maar ook worden de toestellen ingezet om zonnepanelen te controleren.

 

 

Hoogtepunten van de geschiedenis van Nikon met NASA:

 

1971: De Nikon Photomic FTN * (NASA-specificaties) en NIKKOR-lens werden gebruikt in de Apollo 15.
1980: De ‘Kleine Camera’, gebaseerd op de Nikon F3-film-SLR-camera en uitgerust met een motor-drive voor automatisch doorspoelen van de film, en de F3 ‘Big Camera’, die een extra lange film kon gebruiken, werden aan NASA geleverd. De “Kleine Camera” werd gebruikt aan boord van de ruimteveer Colombia die dat werd gelanceerd.
1999: De Nikon F5 film SLR camera en AF NIKKOR lens werden aan boord van de Space Shuttle Discovery gebruikt om extravehicular activiteiten (EVA) te fotograferen.
2008: De Nikon D2XS digitale SLR camera’s werden geleverd aan de NASA. Zes D2XS camera’s werden in de ruimte gebruikt om activiteiten zoals inspectie en onderhoud te documenteren.
2013: In totaal werden 38 Nikon D4 digitale SLR camera’s, 64 NIKKOR lenzen, inclusief de AF-S NIKKOR 800mm f / 5.6E FL ED VR en diverse andere accessoires geleverd aan NASA. Deze producten worden onder andere gebruikt om zonnepanelen en buitenoppervlakken van de ISS te controleren.
2016: Opnieuw worden 10 Nikon D4 digitale SLR camera’s geleverd aan NASA en ook deze worden gebruikt om zonnepanelen en buitenoppervlakken van de ISS te controleren.

 

Inmiddels zijn er al meer dan 700.000 foto’s met Nikon camera’s gemaakt vanuit de ruimte. Nikon presenteerde zijn D5-dslr begin 2016. Het toestel is vanwege zijn specificaties (zoals de snelheid) vooral geschikt voor sportfotografie. De camera heeft voor een fullframecamera een relatief lage 20,7-megapixelresolutie en daardoor grote pixels, wat de lichtgevoeligheid ten goede komt. Dat komt van pas bij het fotograferen vanuit de ruimte. Een andere reden is de stevigheid van de behuizing. De afdichtingen tegen stof en vocht is een eigenschap waar de NASA grote waarde aan hecht. Hiermee voorkom je beschadiging en vervuiling van onder andere de sensor.

 

 

 

Related Posts