NASA astronaut en race fan maakt circuitfoto’s vanuit de ruimte

Posted by Pieter on 12 april 2019
Comments are off

NASA astronaut Drew Feustel is een auto- en raceliefhebber. Zozeer zelfs dat hij tijdens zijn verblijf in het ISS in 2018 vanuit de ruimte de circuits fotografeerde met 1 van de Nikon D5 toestellen die zich aan boord van het ISS bevinden. (zie een eerdere blog)

Hij is een race fan en volgt IndyCar, Formula One en MotoGP. Omdat hij een fan is, bracht hij de tijd in de ruimte o.a. door met het maken van foto’s van alle circuits. In de raceweekends postte hij de foto van de baan en bekeek hij de race. Dat was zijn hobby, terwijl hij daar boven was.

De foto’s zijn genomen in zijn vrije tijd, in de nacht of in het weekend, wanneer hij wist dat hij over een baan zou vliegen. Hij moest vooruit plannen, zodat hij in zijn vrije tijd de mogelijkheid had om de foto te maken als hij er overheen vloog en dan moest hij soms daarna weer verder met zijn werk.

Alles is gemaakt met een Nikon D5 met een 800 mm-lens en 2x teleconverter, waardoor Feustel een brandpuntsafstand van 1600 mm had om mee te werken. Hij gebruikte handmatige camera-instellingen en handmatige scherpstelling. De opnames goed in beeld krijgen was lastig, omdat hij de circuits niet met het blote oog kon zien.

Als hij door de lens keek, kon hij soms wel 30 plekken zien waar het circuit zich eventueel zou kunnen bevinden. Hij kon ze meestal niet met het blote oog zien, maar als hij de camera op de juiste plek richtte, kon hij ze door de zoeker zien. Er waren momenten waarop hij ze niet kon zien en hij het circuit miste, omdat hij de camera op de verkeerde plek gericht had.

Het ISS zweeft op 250 kilometer boven de aarde en beweegt met een snelheid van 17.500 mijl per uur. Hierdoor is het heel moeilijk om een specifiek klein gebied op de grond vast te leggen. Maar met geduld, oefenen en doorzettingsvermogen wist Feustel alle circuits op zijn lijst te fotograferen.

Op het instagram account van Drew Feustel zijn de foto’s die hij gemaakt heeft terug te vinden.

Related Posts