Een goed statief kopen? Een hersen-kraker, maar niet met deze tips!
Regelmatig komen er op de sociale media discussies voorbij rond het thema “statief”.
Want wat is nu een goed statief? Ik heb wel eens iemand horen zeggen dat je 2e of 3e statief pas het juiste statief is. Met de tips van deze blog kan je dus geld besparen.
Redenen voor het gebruik van een statief:
– Te lange sluitertijd om uit de hand te fotograferen.
– Vaste opstelling b.v. i.v.m. HDR of timelaps fotografie.
– Te zware combinatie om vast te houden (zware telelens).
Veel gehoorde klachten:
– Statief is onhandig (groot).
– Statief is zwaar.
– Statief is niet stabiel.
Een licht en klein statief is meestal niet echt stabiel, terwijl een groot en zwaar statief dat juist wel is. Dit maakt het dus lastig als je een groot en stabiel statief wilt en ook nog eens licht. Die zijn er wel, maar dan praat je over een statief van carbon. Deze statieven zijn dan wel weer prijzig ten opzichte van bijvoorbeeld aluminium statieven.
Belangrijke kenmerken om op te letten bij aanschaf:
- Poten die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.
- Stabiliteit, staan de poten wijd genoeg.
- Snel en makkelijk te bedienen poten, draai versus klik.
- Middenpoot omkeerbaar (ivm macro fotografie).
- Losse statief kop met snel koppeling.
- Maximale hoogte.
- Maximale gewicht van de camera en lens.
Ik ga geen advies geven over welk merk het beste is. Dit is namelijk van zoveel factoren afhankelijk. Dat kan een verkoper in de fotospeciaalzaak veel beter als hij je wens en budget weet. De bekende merken zijn: Manfrotto, Gitmo, Redged, Sirui, maar er zijn nog veel meer merken. Elk merk heeft zijn voor- en nadelen en bijbehorende prijs.
Bijna net zo belangrijk als het statief zelf is de bevestiging op het statief. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Zo zijn er 3-weg koppen, bal hoofden, Gimbal swing koppen en micro sliders. Elk van deze zijn weer bedoeld voor een specifieke toepassing.
Speciale statieven:
Ook zijn er nog statieven voor specifieke doeleinden, zoals een tafelstatief, mono-pod en een schouderstatief. Het kan dus zijn dan je uiteindelijk meerdere statieven hebt voor de verschillende vormen van fotografie.
Conclusie:
Als je met een statief aan het werkt wilt gaan is de belangrijke gedachte waar je eens over na zou kunnen denken: durf ik mijn dure camera en lens toe te vertrouwen aan een statief van een paar tientjes?