Bang om je foto’s te verliezen? Met deze back-up tips houd je je hoofd koel.

Zijn al je foto’s veilig als je hard-disk met foto’s stuk gaat, of als je computer gestolen wordt? Ben je dan al je foto’s kwijt of heb je nog een back-up?

 

Helaas is dit iets waar veel mensen niet over nadenken. Totdat ze er op de harde manier achter komen en alle foto’s kwijt zijn. Terwijl de oplossing eigenlijk heel eenvoudig is, maak een back-up.

 

Er zijn nu verschillende eenvoudige manieren voor het maken van een back-up. Usb_hdd_backup

  • USB disk, ligt dan vaak wel thuis opgeslagen.
  • Op een NAS-systeem (netwerk attached storage) met een RAID configuratie. Dit is een configuratie waarbij er meerdere hard-disken aanwezig zijn die de uitval van 1 hard-disk kunnen opvangen.

Beide zijn een goed begin, maar ze zijn niet altijd voldoende.

 

Externe Opslag

Het is beter om de foto’s ook nog extern op te slaan. Want als alles thuis ligt ben je bijvoorbeeld bij een brand nog steeds alles kwijt. De oplossing kan dan zijn om bijvoorbeeld bij familie of op je werk een extra USB disk neer te leggen. Wel is het belangrijk om ook die dan regelmatig van de laatste updates te voorzien, naast de USB disk die je thuis hebt voor de eerste kopie.

 

Cloud oplossingen

Uiteraard zijn er ook nog Cloud oplossingen zoals Dropbox, Google drive enz. Maar voor de fanatiekere fotograaf is dan vaak de opslag die je tot je beschikking hebt niet voldoende. Zeker bij een Full-frame camera zijn bestanden van 50GB of meer geen uitzondering. Dan heb je aan de gratis ruimte die in de Cloud beschikbaar is vaak al snel te kort. De prijzen van deze Cloud-diensten lopen nogal uiteen.

 

Prijsindicatie

Op dit moment ligt de prijs voor een 1TB USB disk zo rond de €60,-.

 

Terwijl je bij een Dropbox-pro account voor dezelfde hoeveelheid data (1TB) €99,- per jaar kwijt bent. Bij een Google drive abonnement is de prijs voor 1TB, op dit moment €8,- per maand.

 

NAS-systeemBij een NAS oplossing van bijvoorbeeld de veel gebruikte merken QNAP of Synology is er een uitgebreide keuze in type behuizing (van 2 tot 8 disken) voor thuis gebruik. Hiermee zal wel de hoeveelheid beschikbare ruimte voor de backup in TB toenemen. Daarnaast is er dan nog de keuze van de harddisk grootte. Het is lastig om hier een prijs indicatie voor te geven. Let er wel op dat er dan nog steeds een externe opslag nodig is. Een goede plek om hier meer informatie over te vinden is Tweaker.net. Daar vindt een goede vergelijking plaats, waarbij de prijzen goed worden bijgehouden.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *