Een eye-opener over de techniek achter de juiste belichting van je foto!

Gebruik je ook nog steeds de automatische stand van je mooie digitale (spiegelreflex) camera, omdat je nog steeds moeite hebt om bij handmatig instellen de juiste belichting te krijgen? Want hoe werken sluitertijd, diafragma en ISO-waarde ook alweer samen?

 

De belichting wordt bepaald door de volgende factoren.
– Sluitertijd:
Deze waarde geeft aan hoe lang de lens open staat. Hoe langer de sluitertijd hoe minder licht er nodig is. Een (te) lange sluittijd kan leiden tot bewogen foto’s. Een statief is dan nodig om dit te voorkomen.

diafragma

 

– Diafragma:
Dit is een waarde die aangeeft hoe groot je lensopening is. Hoe groter de opening des te minder licht er nodig is. Een grote opening geeft wel minder scherptediepte. De getallen worden aangegeven als bijv, F2.8. Omdat het eigenlijk F1/2.8 moet zijn betekent een kleiner getal juist een grotere opening. Dit leidt soms tot verwarring. Een technische uitleg van het diafragmagetal vind je hier

 

– ISO-waarde:
Deze waarde geeft de “lichtgevoeligheid” weer. Hoe hoger de waarde hoe gevoeliger de “film/sensor”. Bij een gevoelige waarde is er minder licht nodig, maar dat geeft dan wel vaak meer ruis.

 

Het aanpassen van deze waarde wordt weergegeven in “stops”. Indien je dus bijvoorbeeld je sluitertijd langer maakt, zal je de ISO-waarde of het diafragma ook moeten aanpassen om dezelfde belichting te behouden. Als je de sluitertijd 2 stops aanpast bijvoorbeeld van 1/500 naar 1/125 dan zullen het diafragma en de ISO-waarde samen ook 2 stops moeten worden aangepast.

 

Bij de volgende instellingen is de uiteindelijke belichting hetzelfde:
Diafragma: F11, Sluitertijd 1/60 sec, ISO 400
Diafragma: F5.6, Sluitertijd 1/15 sec, ISO 400
Diafragma: F8, Sluitertijd 1/60 sec, ISO 200

 

De samenhang tussen diafragma, sluitertijd en ISO waarde uitgelegd door middel van een waterkraan.
hoe-werkt-diafragma-sluitertijd-iso

 

Nu is er een mooie interactieve website, waar je kunt zien wat er gebeurt als je een instelling aanpast. Op deze website kan je de Lichtintensiteit (Light), Diafragma (Aperture), Sluitertijd (Shutter) en ISO waarde (Sensor) instellen. Hierna kan je de foto maken. Na het aanpassen van de instellingen zie je de invloed van deze verandering op de “stops”.

 

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *